You are currently viewing SÍ A LA DIGITALITZACIÓ DEL COMERÇ, PERÒ SEGONS POSSIBILITATS I NECESSITATS

SÍ A LA DIGITALITZACIÓ DEL COMERÇ, PERÒ SEGONS POSSIBILITATS I NECESSITATS

La digitalització del comerç és un tema recurrent en el sector però envoltat de creences preestablertes que dificulten un plantejament totalment encertat.

De fet, els resultats d’iniciatives per digitalitzar el comerç local no han estat els esperats. I s’ha generat un important pèrdua de recursos i un desànim de les parts implicades. Fins i tot, quan s’ha fet amb la millor de les intencions.

A gran velocitat cap a un futur incert

Si segueixes els avenços tecnològics, saps que costa molt estar al dia, i que fàcilment pot ser un intent fallit. La indústria de les noves tecnologies és molt forta i avança a massa velocitat.

Un exemple recent és el Congrés SMART CITY de Barcelona, on es varen presentar una gran quantitat de solucions tecnològiques que faciliten, en principi, que les nostres ciutats siguin uns entorns més amables en aspectes socials i mediambientals. Però, com he expressat abans, no hi ha garantia que totes aquestes propostes s’acabin aplicant en un futur.

Amazon vs comerç local

Ara anem a un altra realitat. Actualment hi ha la convivència del les grans plataformes de comerç electrònic com ara Amazon i el comerç tradicional. Les primeres apliquen la intel·ligència artificial. El segon, format majoritàriament per empresaris autònoms que estan sols als seus establiments o amb un o dos treballadors. Les plataformes ofereix al consumidor final una gran oferta i un servei de lliurament molt immediat, independentment dels horaris i dies festius. El comerç local o de proximitat ofereix moltíssimes oportunitats. No només el servei personal de persona a persona, sinó que és una gran eina de cohesió social. I com a valor més rellevant, mou una part molt important de la nostra economia, oferint empleabilitat pels ciutadans i negocis per a totes les empreses locals que li ofereixen serveis (informàtics, instal·ladors, manteniment, neteja, gestories…).

Les grans plataformes estan guanyant molta quota de mercat. S’interpreta que el seu component digital és la gran diferència que afavoreix aquesta aventatge sobre el comerç de proximitat. Per això les institucions ofereixen ajuts al comerç de proximitat per què es pugui adaptar a la “digitalització” i així poder competir amb els grans.

Què entenem per “digitalitzar el comerç”? / Digitalització de front i back office

Doncs podria ser que un negoci de comerç disposi de serveis com el Whatsapp Business o el Google My Business. Mantenir una compte activa d’Instagram i alhora, que aquesta estigui vinculada a una e.commerce. Oferir productes o serveis mitjançant un marketplace com pot ser Amazon, Tindeo, etsy… o l’embut de les vendes pot ajudar molt tenir-ho tot ben parametritzat a un CRM (gestor de clients) segons els diferents canals de venda (online o offline) i podríem seguir.

De fet, moltes vegades només atribuïm el concepte digitalització en el comerç en els processos de venda o de comunicació amb el consumidor final. Però també és molt important la digitalització en la gestió de lnegoci, ja que pot afavorir molt a l’empresari o empresària. Per exemple, disposar d’una ERP (Enterprise Resource Planning), conjunt d’aplicacions de programes integrants, que ens permeten automatitzar la majoria de les pràctiques de negoci relacionades amb els aspectes operatius o productius. La tecnologia també ens permet tenir tots els punts domotitzats de la botiga, que tenen contacte amb el client. Com ara la senyalística, els preus que es modifiquen segons la franja horària, els miralls màgics que eviten emprovar-se la roba per saber com ens queda, robots. Totes aquestes opcions són propostes que ofereixen solucions que ajuden a la gestió dels negocis.

I clar, fent ús de Inteligencia artificial que ens reporta informes per tal de poder prendre decisions ràpides ajustades a la realitat. Tot a simple vista és meravellós!!

Però… què pot assumir el nostre comerç local? / Què és el comerç local?

El comerç independent, que no forma part de grans cadenes, està format per emprenedors, empresaris, gestors de negoci locals que tenen una gran quantitat de feina diària, des de que pugen la persiana al matí fins que la tanquen al vespre.

Actualment, hi ha gerents de comerços que estan esperant poder jubilar-se, altres pateixen poder pagar els proveïdors, altres estan motivats i amb ganes de realitzar accions, però els manca temps. I destaca una gran part de comerços professionalitzats que han adoptat el camí en base de prova – error (massa error), així i tot, de mica en mica i en funció del ritme que la gestió diària i els recursos del negoci, van absorbint el grau de digitalització del front office (venda) i el Back office (gestió) de manera adequada.

Digitalització a diferents ritmes

Volem oferir cafè per a tothom. Aquesta no és la solució ni és viable per a tots. Hi ha comerços, com l´exemple que ja vaig esposar el seu dia a l´article del blog sobre la petita peixateria del barri de Gràcia de Barcelona que per fidelitzar i donar un bon servei al client, gestionen un Whatsapp personal, i així optimitzen el seu negoci en funció de les seves expectatives. No els cal res més.

Des de les administracions es volen gestionar tots aquests punts. Però en molts casos, no es té en compte que existeix una bretxa digital, que hi ha una gran diferència entre l’accés i els coneixements d’ús de les noves tecnologies entre els gerents dels comerços independents.

Una manera per ajudar al comerç a digitalitzar-se seria apropar-se a aquesta realitat des de l’empatia, amb creativitat i amb un Pla d’Acció adequat a aquesta anàlisi . No es tracta, ni de bon tros, d’oferir el mateix per a tothom.

Entenent el dia a dia dels empresaris és la manera òptima de fer confluir la realitat i les aspiracions digitals i així arribar a reduir la bretxa digital existent actualment entre diferents comerços independents.  

Griselda Prat

Especialista en estratègia, vendes, retail i expansió

gprat@somhiconsulting.com