You are currently viewing CAL UN REVULSIU A LES ASSOCIACIONS DE COMERCIANTS

CAL UN REVULSIU A LES ASSOCIACIONS DE COMERCIANTS

La transformació del comerç i els locals buits ja eren temes importants a l’agenda de molts Ajuntaments.  Però les conseqüències de la pandèmia amb els confinaments i els canvis d’hàbits i estils de vida, han agreujat més l’escenari. I si la situació és complicada pels empresaris del comerç, també ho és per a les associacions de comerciants que necessiten un revulsiu ja que estan veient com un percentatge important dels seus membres tanquen els seus locals.

El reequilibri de l’economia urbana

Amb tot, se’ns ha fet més evident la importància del comerç dins de l’economia local i els seus efectes sobre la vitalitat dels municipis. 

Ara més que mai, cal potenciar el reequilibri de l’economia urbana i aconseguir un model just i sostenible de desenvolupament. 

Només així, fomentant la dinàmica local econòmica, podrem assegurar les bases d’un model més sostenible i just amb més projecció a futur. 

Creiem amb un sistema que tingui en compte no només els aspectes econòmics, sinó també socials i mediambientals. 

La voluntat és essencial però no suficient

Les associacions de comerciants s’han basat fins ara en el voluntariat per tirar endavant projectes comuns. Però els reptes actuals del comerç i de la digitalització exigeixen sumar coneixements i processos de gestió empresarial. 

Només Associacions fermes i ben gestionades poden contribuir a projectar la individualitat de cada un dels seus membres, ajudar-los a mantenir la seva competitivitat i fer visible la seva aportació a la societat.

Les associacions que sumin la professionalitat a la seva voluntat seran les que assoliran amb èxit la consolidació i projecció dels objectius comuns. 

Visió i acció

Els que ens movem en el món del comerç i les associacions de comerciants hem sentit massa sovint comentaris dels membres de la junta i equips de gestió sobre la dificultat de tirar endavant els projectes col·lectius per manca de suport, insuficiencia de recursos, falta de reacció dels socis, etc.

Però també hem vist moltes idees i accions que s’executen, desconnectades d’un objectiu o d’una estratègia

Hi ha un proverbi que diu “VISIÓ sense ACCIÓ, és un SOMNI, i ACCIÓ sense VISIÓ és un MALSON”

Som-hi!

Per això pensem que aquest és un moment històric clau, per a que les administracions públiques, tant locals com autonòmiques, facin un pas decidit per crear programes que realment impulsin i acompanyin a les associacions a transformar-se en entitats amb una estratègia, uns objectius i un sistema de gestió que les converteixi realment en un element generador de tràfic de clients -pels carrers i online- per al seu comerç associat local. 

Es tracta de desencallar aquestes organitzacions, que poden ser de veritat el departament de màrqueting estratègic del comerç local, o deixar-les perdre per sempre, sota l’onada de la globalització digital. Fins i tot, ens podem plantejar anar més enllà, amb la creació d’una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) per a una gestió més professional i amb més recursos.

Des de l’equip de Somhi treballem programes de desenvolupament per a associacions de comerciants que busquen aquest canvi. Si vols t’expliquem com.

Som-hi doncs?

Núria Beltran
Economista especialitzada en el sector del comerç.
Mariona Huguet
Especialista en comunicació empresarial i responsabilitat social empresarial.
Griselda Prat
Consultora especialitzada en vendes, retail i expansió. 

hola@somhiconsulting.com

somhi consulting