You are currently viewing ON ESTARÀ EL CONSUMIDOR DEL FUTUR?

ON ESTARÀ EL CONSUMIDOR DEL FUTUR?

L’anàlisi del comportament del consumidor es pot fer en dues direccions.

Des de dins a fora o des de fora a dins. Des de la teva casa, barri, població, ciutat, país, continent i món o viceversa.

A mesura que s’avança en l’anàlisi, indistintament de la direcció triada, es van incorporant dades que afermen un fet, o reafirmen una tendència.

Comencem amb el zoom obert parlem del nou consumidor 2030.

A nivell global s’incorporaran centenars de milions de consumidors de classe mitjana en països com el Brasil, Rússia, l’Índia, la Xina i també Sud-àfrica. Els consumidors d’aquests països impulsaran l’economia.

A Occident.Europa i Amèrica del Nord els rics seran encara més rics i la classe mitjana sofrirà la disminució de les seves rendes a mesura que envelleix en la dècada vinent més del 50% dels europeus d’origen tindrà més de 55 anys.

Christophe Guilluy en el seu assaig “No society. La fi de la classe mitjana occidental.” ja feia referència a aquesta tendència. El geògraf, en l’entrevista que publica “La Vanguardia”, exposa com l’ocupació es crea en les grans metròpolis globalitzades. Utilitza la metàfora de ciutats convertides en espais similars al que van ser, en el seu moment, les ciutats en l’Edat mitjana. En elles, cada vegada és més difícil entrar, i, finalment, els que viuen fora són els perdedors de la globalització. En la seva entrevista Guilluytambé afirma que “L’economia no crea societat”.

Continuem baixant, tancant el zoom, parlem de la geografia rural i de l’interior d’Espanya, i analitzem expressions com L’ESPANYA BUIDA.

En l’article “Internet i carreteres per a la ‘Espanya buidada” publicat per “El País ” el 29 d’abril ens apunta possibles solucions:

Millorar la mobilitat dels habitants. Infraestructures.

Millorar l’accés a Internet d’aquestes zones: segons les dades del Consell Econòmic i Social d’Espanya recollits en el treball El medi rural i la seva vertebració social i territorial, només un 30% compta amb cobertura de banda ampla de 30 megabits per segon.

I fomentar l’economia col·laborativa.

Segons aquest mateix article, “Vertebrar l’Espanya que viu en el segle XXI és un desafiament enorme. La prosperitat s’ha traslladat a les ciutats a costa de les petites poblacions. Els grans centres urbans són pols que atreuen el creixement. Ofereixen els majors mercats, infinitat de treballadors especialitzats i l’avantatge competitiu que generen les relacions personals.”

No existeix cap experiència d’èxit de reversió intensa d’habitants d’un gran centre urbà a una zona rural.

I sembla que aconseguir que els pares vulguin tenir fills en les geografies d’interior i rural, o que els immigrants vulguin establir la seva residència en aquestes zones, no és tasca fàcil.

Tanquem més encara el zoom: analitzem el nostre barri o el poble en el qual estiuegem i pensem si ha passat alguna cosa que ens confirmi aquesta tendència.

I, finalment, ens podem analitzar com a consumidors. Com hem canviat la forma de comportar-nos quan comprem, què fan els nostres fills…Com també podríem analitzar quins atributs tindrà el consumidor del futur: DIGITAL, EXIGENT, PREPARAT, INESTABLE, INFIDEL, INFORMAT, FORMAT …TAMBÉ, AMB UNA NOVA ÈTICA.

Un interessant futur, que abordarem, en profunditat, en un pròxim article.

Ja saps, pots començar a l’inrevés: de tu cap al món, però és possible que tot acabi en el mateix lloc.

Encara que el futur no està escrit… així que SOM-HI!!!

Griselda Prat